Leiderschap, zelfreflectie met vakgenoten & Gustafson

8 december 2015

Op het ultra-hippe westergasterrein ligt een klein pareltje ‘Gustafson’. Een uniek pop-up hotel/restaurant en eigenlijk alles wat daartussen zit. De perfecte locatie voor een inspirerende middag reflectie met vakgenoten. En ik weet niet of het voor jou ook geldt, maar zo aan het einde van het jaar probeer ik altijd een klein moment te vinden dat in het teken staat van zelfreflectie. Wat ging goed, wat kan ik anders doen, welke kansen heb ik gepakt en waar wil ik komend jaar de focus op leggen binnen mijn werkzaamheden? Hoe fijn is het dan om samen te reflecteren op je eigen manier van leidinggeven en je eigen aandeel in het grotere geheel?

Verandering is overal
Inspirator en zakenman Fred Matser deelt vandaag, op grond van zijn bijzondere ervaringen, zijn visie. Onder toeziend oog van visionair en dagvoorzitter Frans van der Reep beginnen we met een korte warming-up die de zaal met elkaar in contact brengt en laat zien dat verandering, hoe klein ook, er eigenlijk voortdurend is. “Maak contact met je buurman en zorg dat je er met behulp van elkaar anders uit ziet dan net”. Met behulp van sjaals, tassen en brillen ziet de zaal er in één oogopslag uit als een uit de hand gelopen verkleedpartij. Frans: “Verandering is overal.”

If you can dream it you can do it
Als Fred Matser dan opent met de quote ‘doe wat jou gelukkig maakt’ is de toon gezet. Vanuit zijn ervaring als jonge zakenman, hij nam ooit een groot bouwbedrijf van zijn vader over, leerde hij al op jonge leeftijd om vanuit de visie van een ander te leven. Waar vroeger voornamelijk ruimte was voor een rationele manier van denken, heeft Fred uiteindelijk geleerd om ook te leven vanuit zijn ‘onderbuik-gevoel’. Zijn ‘vrouwelijke kant’ zoals hij dat zelf noemt. Hij verkocht zijn bedrijf en werkt sindsdien als weldoener over de hele wereld. Volgens Fred bestaat er meer ‘achter het leven’ en dat is exact waar hij door geïnspireerd raakte. In mijn gedachte popt onmiddelijk de term ‘spiritueel leiderschap’ op, maar hoe je het ook noemt.. Fred gelooft in deze manier van leven. Hij leidt grote projecten die het verschil maken. Nadat hij in de jaren tachtig zijn bedrijf verkocht, trok hij met zijn gezin naar Zwitserland om daar voor het Rode Kruis een wereldwijd programma op te zetten voor de bestrijding van kindersterfte. “If you can dream it, you can do it”.

Leven zonder overtredingen
Fred zoekt naar ‘de verbinding’ met mensen over de hele wereld. En ‘in verbinding staan’ is uiteindelijk waar leiderschap om draait. Volg je hart en vertrouw op je gevoel, luidt de wijze raad van Fred Matser. Ook dagvoorzitter Frans van der Reep heeft daar nog een interessante toevoeging op. Hij leeft zonder overtredingen. Maar wat is dan een overtreding? Elke keer als je je gevoel negeert bega je volgens hem een overtreding. Werk je ergens maar voelt het als ‘overleven’? Dan is dat volgens hem een dikke vette overtreding.

Voor sommigen in de zaal blijkt spiritueel leiderschap een brug te ver. Maar leven zonder overtredingen, dát moet toch te doen zijn?


Commentaar