Viva Barcelona!

24 juni 2017

Na een succesvol maar fris social event in Zuid-Limburg vorig jaar bij de Oostwegeltjes, zoeken we het dit jaar buiten onze landgrenzen en wel in Barcelona! We beginnen het weekend meteen goed en in stijl en ontbijten bij het brandnieuwe Hilton Amsterdam Airport Schiphol. Met 81 professionals en partners volle bak, maar mede dankzij het super ontbijt én de sangria zit de sfeer er direct goed in!

Aan het eind van de middag landen we in Barcelona en doet iedereen wat een food and beverage professional betaamt, inchecken en direct door naar het terras voor een natje en een droogje. Waar de een direct een duik neemt in de zee, banjert de ander door de kleine straatjes van Barcelona. En even, heel even voel ik mij een local uit een klein Spaans dorpje. Op elke hoek van de straat rondom het hotel kom je ons reisgezelschap namelijk tegen wat zorgt voor spontane begroetingen en een vette glimlach. We own this city!

Restaurant Arola
We passen ons direct goed aan. We dineren op Spaanse tijden bij niemand minder dan tweesterrenchef Sergi Arola, die speciaal voor ons tapas-achtige gerechtjes maakt. Het rooftop-terras waar wij dineren bevindt zich in Hotel Arts, een vijfsterren deluxe hotel voor de rijken der aarde. Vanuit het terras, waar wij mogen neerstrijken, kijk je uit over het strand en de haven van Barcelona. Uiterst relaxed komen er gedurende de avond tapas voorbij als steak tartaar, Spanisch ommelette Arola Style én paella met bijpassende Spaanse wijnen. De setting, het uitzicht én de temperatuur zorgen voor een avond met een gouden randje. De nacht breekt aan en voor de liefhebbers onder ons is de Spaanse horeca klaar voor een zwoele nacht. En morgen wordt het weer een druk programma, maar geen zorgen. Deze zorgen zijn voor de dag van morgen.......

Foodtour El Born
Barcelona staat bekend als een veelzijdige wereldstad. Shoppen, eten, luieren op het strand, het kan allemaal. Girlboss Marwa en haar tourguides van Wanderbreak laten ons vandaag, verdeeld in vier groepen, een andere nog onbekendere kant van de stad zien. Marwa is dit tourbedrijf, gespecialiseerd in foodtours, begonnen uit pure passie. Waar ze anderhalf jaar geleden nog een goede baan had bij Microsoft in Londen, besloot ze iets te gaan doen waar haar hart sneller van ging kloppen. Zo ontstond Wanderbeak en haar netwerk binnen de Spaanse horeca en deelt ze deze graag met de liefhebber van de Spaanse (food)-cultuur. Wanneer je in Barcelona bent, zeker een aanrader! Hieronder een korte inkijk in deze tour.

Koku
In Nederland vliegen de buns je inmiddels om de oren, maar hier in Barcelona waren de drie vrienden Mark, Ross en Bobby de eersten met deze Aziatische lekkernij. En ze kopen deze bao buns niet in maar maken alle varianten zelf. Zo aten wij er eentje met sticky pork met daarbij een salade van ingelegde komkommer en zeewier. Oké, met een biertje om 10 uur in de morgen.

Ziryab
In Nederland heerst een ware hummus revolutie en bij Ziryab kun je uitgaan van de overtreffende trap op dit gebied. De eigenaresse Kate besloot na 9/11 dat zij aan de omgeving wilde laten zien dat er zoveel meer is binnen de Islamitische cultuur dan terrorisme en oorlog en begon dit restaurant. Haar zaak is piepklein en je kunt er nauwelijks rechtop staan, maar de variatie in Hummus is oneindig. Wij aten Arabisch brood met hummus van aubergine, verse thijm, rode peper en noten, komkommer met mint én wortel en harissa. En nee geen alcohol, maar een heerlijke verse muntthee. En haar gasten vinden het prachtig! Ze staat inmiddels namelijk op nummer 34 van de 8150 restaurants op Tripadvisor!

Bubó
Award winning cakes en zoetigheden om je vingers bij af te likken. Denk aan:

- Appel brioche gevuld met vanille custard.
- Pan de pasas (rozijnen)
- Gianduja (Croissants gevuld met zelfgemaakte hazelnootpasta).
En als een echte Spanjaard gecombineerd met een cortado!

Euskal Etxea
Ben je in Barcelona? Dan kun je de pintxo's zeker niet overslaan! In Barcelona eet men deze pintxo's voor de lunch of diner. Ze worden gemaakt van lokale producten en je drinkt er cider bij. Het inschenken van de cider is an sich al een hele show, deze wordt ingeschonken vanaf zeker één meter hoogte, aangezien er nog zuurstof bij moet komen om het qua smaak lekkerder drinkbaar te krijgen.

Puntual
Bij Puntual komen alle groepen samen voor een heerlijk glas vermout. Hier maken ze kleine Catalaanse tapas zoals pimpientos de padron (groene pepers), patatas bravas én een typische delight: chocolade op geroosterd brood met olijfolie en zout. Zou Tony Chocolonely hierdoor geïnspireerd zijn geraakt? Na deze heerlijke tour krijgt iedereen een middag 'vrij' om te shoppen, te zwemmen, te eten of te wandelen waarna we fris en fruitig weer bij elkaar komen voor het diner.

Dos Cielos*
Ook nu dineren we wederom op grote hoogte. De lift schiet naar de 24e etage van het Mélia Barcelona Sky Hotel, waar iedereen die uit de lift komt een kreet slaakt van enthousiasme en direct overgaat tot serieuze fotoreportages. Het uitzicht is subliem! Het restaurant Dos Cielos wordt, niet onverdienstelijk, gerund door de tweelingbroers Javier en Sergio Torres. We dineren aan grote ronde tafels in de buitenlucht en genieten van onder andere een asperge-gerecht met een twist en sluiten af met een mooi dessert van chocolade, rum, rozijnen en bergamot. Het bleef na het diner nog lang onrustig in de straten van Barcelona!

Gava Mar
Zoals Dalai Lama zegt: 'ga eens per jaar naar een plek die je niet kent', strandtent Chiringuito Iguana is zo'n plek. Op een steenworp afstand van Barcelona ligt Gava Mar met één kleine strandtent, maar zo een die perféct is om dit mooie weekend af te sluiten. Iedereen geniet nog even van elkaar, de zon en het eten. Men eet de Spaanse delicatessen alsof we al dagen niet gegeten hebben. En ik denk met een biertje in mijn hand, kunnen we de tijd niet gewoon stilzetten?


Commentaar